Tuesday, January 4, 2011

buruk baik Terengganu - Part 1

baik buruknya Terengganu Darul Iman. desa tercinta. cinta cinta pun, keburukkan tetap tak leh diselindung. panas hati tahu. mula2 nak cerita pasal keburukkan. then nanti baru bagi tahu ke'elok'kan. hehe. adat lah tuh. yang buruk didahulukan. :D pergi bandar kuala terengganu dengan family, cousins semua. jalan-jalan dekat Pasar Payang. semua orang nak pandang lain macam. dah macam tengok britney spears masuk sawah. gile. yelah, saya dengan cousins semua free hair. tak bertudung, bukan rambut percuma. dan orang kat sana kebanyakanya bertudung. walaupun pakai tshirt sendat nampak siku dgn pusat! seluar yang betul2 melekat kat isi dah sampai tahap boleh nampak lurah bontot segala. tapi, tetap bertudung. apakejadahnya thah. so, bila diorang tengok kami yang free hair nie.. mulalah diorang start bermulut %^$@! ada pakcik serban tuh, boleh pulak menjerit mengata2 kami. pehh! memang panas lah telinga. hasilnya, kami kena sound dengan parents balik. lerrr.. "tulah, mak dah cakap. kat sini tapayah nak pakai bukan2. dorang mulut mcm %#^&" hok'aloh! orang pakai jeans,t-shirt siap berkardigan panjang lagi. tak salah kalau si lebai tuh nak menegur. tapi, jangan nak biadap boleh? tegur orang ada caranya. tak sekolah betul! mereka perlu belajar cara berkomunikasi dengan pelanggan. sumpah memang layanan kat kedai makan macam tak boleh blah. ambil order macam nak cari gaduh. hantar makanan macam tak ikhlas. bila tiba masa nak bayar, macam kami nie mintak sedekah. choi! please lah pergi kelas komunikasi sebelum buat apa2 bisness. mak cakap, mereka nie sebenarnya baik. cuma tak tahu cara nak tonjolkannya. yeah! mereka memang agak kasar, sampai kalau orang tak faham ingatkan mereka tu samseng. tapi, orang kampung saya okay je. mesra alam. tak tahu lah kalau sebab memang dah kenal dari kecik. so, dah biasa. apa-apa pun, saya masih sayangkan Terengganu desa tercinta. :) hati-hati kalau awak lalu dekat jalan belah kelantan. mereka memang gangster bila berkereta. wow! salah potong kereta orang, mesti kene kejar balik. konon, 'akulah juara di jalan raya. takde orang mampu potong aku'. weyh! pigirahmabuk! polis pulak suka tunggu dekat kawasan had laju 60 km/j. kereta paling belakang, dan bawak lebih dari 60 km/j. sure kene saman, rm 300! agak tak logik lah, di jalanraya yang straigh dan elok nak pandu 60. memang 5 masihi lah baru sampai ipoh. hasilnya, abah kena saman sebab terlebih had laju. 80 km/j. LOL. hati panas, duit melayang.

No comments:

Post a Comment